Érettségi: stressz, ami a ciklusodra is hatással lehet

Stressz hatására késhet a menzesz Forrás: Shutterstock -
menstruáció elmarad késik stressz menzesz
Világunkban az egyik leggyilkosabb kihívás a stressz. Stresszben vagyunk, ha túl sok az inger, túl sok a sürgető elvárás, túl sok a vizsgahelyzet. Hogyan hat ez a nőkre?

A szünet nélküli stressz károsan hat mind a férfi, mind a női szervezetre. A nőknél többek közt felborul a ciklus, és egyre növekszik a női nemi problémák száma.

Mi is valójában a stressz?

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott válasza. Nagyjából azt jelenti, hogy a folyamatos feszültség hatására a szervezet tartósan reagál. A szervezet nem tud a saját feladataival törődni, mert most az elsődleges dolga, hogy elhárítsa a stresszt kiváltó veszélyt. 

A szervezet óvakodik a megtermékenyüléstől

A női szervezetben stressz közben nő a prolaktin szint. A megnövekedett prolaktin szint meggátolja a tüszőérés-tüszőrepedést, hogy ne jöhessen létre újabb fogamzás. A tartós stressz esetén a szervezet tudja, hogy nem alkalmas az időpont a várandóssághoz, ezért a prolaktin szint növelésével blokkolja a tüszőérést, tüszőrepedést.

Miért jelent ez problémát?

A menstruációs ciklus első felében felépül a méhben a méhnyálkahártya, és a petefészekben megérik a tüsző. Ilyenkor a női szervezetben az ösztrogén nevű hormon van túlsúlyban, ami elsősorban a sejtburjánzásért felelős. Az ösztrogén felel az elsődleges női jegyek kialakulásáért, mint az emlők növekedése. A ciklus közepén megtörténik a tüszőrepedés, azaz az ovuláció, és a megrepedt tüsző helyén megjelenik a sárgatest, és elkezd progeszteront termelni. A progeszteron szükséges a terhesség létrejöttéhez. 

A két hormon egyensúlya a női egészség alapja


Ha az egyensúly megborul, és az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben, akkor megjelennek a női nemi problémák, pl a miómák, ciszták, az endometriózis. Ennek az állapotnak a tartós fennállása egyenes út az ösztrogén dominanciához, ami pedig felborítja a női szervezet egészségét.

Ne gondolj a legrosszabbra!


Stresszes időszakban, például felvételik, vizsgák vagy munkahelyi problémák esetén ha késik a menstruáció, akkor elsőként mégiscsak a terhességre kell gondolni. Amennyiben a nő védekezik a teherbeesés ellen, akkor is ki kell zárni a terhességet, hiszen egyik módszer sem jelent 100 százalékos védelmet. Tehát először el kell végezni egy terhességi tesztet, és ha továbbra sem jön meg a menstruáció, akkor azt ismételni szükséges 3 naponta, majd ha ezután sincs vérzés, akkor friss teszt birtokában nőgyógyászati vizsgálatra célszerű jelentkezni.

 

Stresszkezelés

 

A stressz kezelésében segíthetnek speciális relaxációs technikák, légzőgyakorlatok. A stressz következtében kialakuló szorongás leküzdhető pszichoterápiával, de ha ezek nem vezetnek eredményre, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.